Herfst, bos, hardlopen

Wat te doen in het naseizoen?

Misschien heb je kort geleden nog een laatste wedstrijd gedaan om je seizoen mooi af te sluiten. Misschien was je helemaal nog niet toe aan het afsluiten van het seizoen. Of misschien was het juist hangen en wurgen om je nog op te laden voor die laatste wedstrijd, was je wel toe aan een beetje rust.

En nu dan? De bomen vallen leeg, hun bladeren verzamelen zich op de weg tot een natte bruine smurrie en de dagen worden korter en grauwer. Je zit opeens middenin de herfst. Die ogenschijnlijk Eindeloos Lange Periode van trainen: aan de basis bouwen, werken aan verbeterpunten, focus bepalen voor volgend jaar. Maar in de nabije toekomst is er opeens geen Groot Doel meer waar je naartoe kunt leven. Je bent weer helemaal op jezelf aangewezen.

Hoe moeilijk je de herfstperiode ook kunt vinden, het is voor iédere atleet goed om even de teugels te laten vieren. Je lichaam en geest hebben een halfjaar lang, of misschien nog wel langer, op hoog niveau gepresteerd en zijn voortdurend gefocust geweest. Die kunnen wel wat rust gebruiken. En als je ze dat nu ook geeft, gaat dat je volgend seizoen alleen maar beter maken.

 

Recept voor overtraining

Ik zie elk najaar veel atleten om me heen direct na de afsluiting van het zomerseizoen doorschieten in najaar-wedstrijd-modus. Ze starten met cyclocrosscompetitie, met crossloopjes, met races op Zwift, of combinaties daarvan. Als atleet is racen in het najaar nooit wat voor mij geweest, en als coach raad ik het ook af om het heel regelmatig te doen. Direct na het wedstrijdseizoen jezelf wekelijks fysiek en mentaal tot het uiterste duwen om goede resultaten te behalen is hét recept voor overtraining en burn-out. Als je een boog te lang en te veel gespannen houdt, verliest ‘ie zijn veerkracht en breekt ‘ie uiteindelijk. Vertaald naar je lichaam en geest: die raken overbelast, uitgeput, leeg.

 

Wat dan?

Gun jezelf een periode van niet zoveel moeten. Zeg tegen je coach dat je even een vakantie van het (gestructureerd) trainen neemt. Die zal het compleet begrijpen. En zo niet? Dan zou ik naar een andere coach op zoek gaan.

Zie je vrienden weer wat meer. Geniet van dingen waar je wat minder aandacht aan hebt kunnen besteden tijdens het seizoen. Pak dat boek wat al zo lang naar je lonkt. Maak opnieuw kennis met je partner. 😉

 

Waar heb je écht zin in?

Natuurlijk mag je wel sporten, graag zelfs. Helemaal niets doen is ook zeker niet goed. Dus blijf wel dagelijks in beweging, maar doe het even op jouw manier. Stel jezelf de vraag: waar heb ik behoefte aan? Flinke kans dat dat andere dingen zijn dan de standaard-trainingen van je schema.

Als je wilt sporten (ik noem het liever geen trainen tijdens off-season): ga dan lekker het bos in, ontdek nieuwe paden in de omgeving. Op de mountainbike, gravelbike, op je gewone (stads)fiets, joggend (jawel), wandelend. Geniet van de herfst. Laat je sporthorloge/andere metertjes thuis. Doe het op gevoel en bepaal je eigen tempo. En laat dat tempo vooral niet elke keer keihard knallen zijn. Vertraag een beetje, zoals de wereld om ons heen ook vertraagt in dit seizoen. Dat is niet voor niets.

 

Voel je goed als je lekker op de bank blijft hangen

En als je je een keer voorgenomen had om iets te gaan doen, maar de bank en dat boek zijn gewoon te fijn, blijf lekker thuis lezen. Voel je goed om deze beslissing, het is namelijk een investering in een duurzaam komend seizoen. Met deze fysieke en mentale ontspanning bouw je weer nieuwe energie en motivatie op voor de trainingsperiodes straks, en de wedstrijden die daarop volgen. Je zult het nodig hebben.

 

Plannen maken

Het is ook helemaal niet verboden om plannen te maken. Probeer alleen niet gelijk je hele seizoen vol te plannen. Sommige ideeën ontstaan pas gedurende het jaar. Wat ruimte hebben voor spontaniteit en om mee te kunnen gaan met omstandigheden is altijd fijn, dat zorgt namelijk voor minder druk.

Het is ook prima om nog helemaal niet te weten wat je komend jaar wilt. Evengoed heb je meestal wel een algemeen idee van waar je naartoe wilt trainen. Verbeterpunten t.o.v. afgelopen jaar zijn er vast ook. Daar kun je dan mooi mee aan de slag in de basisperiode die straks weer begint. Ná je pauze! Want nu eerst: geniet van je rust!

 

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

In een jaar naar Ironman Maastricht

Versla de winterdip? 5 tips!

Challenge Kaiserwinkl-Walchsee: 2e W35-39!

Hoe ga je het beste om met tegenslagen in sport?

Het wedstrijdseizoen begint – hoe bereid je je mentaal voor?

Lente, hét moment om eens in je voedingsstrategie te duiken. 5 tips!