versla de winterdip

Versla de winterdip? 5 tips!

Hoe ga je als atleet het beste om met verminderde energie in de winter zodat je je trainingen zo goed mogelijk kunt blijven uitvoeren? Lees mijn tips hieronder!

Nat, grijs, meestal niet koud genoeg voor ijs- en sneeuwpret. Winters in Nederland zijn doorgaans niet de geweldigste. Veel mensen zitten in deze maanden laag in hun energie, en dat is niet gek. De normale werkzaamheden zoals werk, gezin, etc, kunnen daardoor al lastig bolwerken zijn. Laat staan dat je jezelf een sportief doel gesteld hebt en je je daarnaast dus nog aan een trainingsschema wilt/moet houden.

Mijn eigen ervaring met de winter is dat als het buiten donker wordt, ikzelf in de spaarstand ga. In de avonden hoef je niet veel activiteit meer van me te verwachten. Sowieso ben ik altijd al een ochtendmens geweest, maar in de winter wordt dit nog eens uitvergroot. ’s Avonds trainen in de zomer vind ik al niet ideaal, maar in de winter: vergeet het maar.

In de loop der jaren heb ik veel geprobeerd en heb ik geleerd hier mee om te gaan. Ik moest wel, want ik ‘moest’ trainen – leuk he, triathlon. Ik kwam erachter dat ik er een stuk minder problemen mee had om in de ochtend in het donker te trainen, dan in de avond.

Je stelt je niet aan als minder energie hebt in de winter. Maar ieder mens is wel anders, dus voor iedereen zal iets anders goed werken. Hoe kun jíj als atleet hier het beste mee om gaan zodat je wel zoveel mogelijk van je trainingen kunt uitvoeren en het beste van je winter maakt?

 

  1. Accepteer dat je af en toe wat minder energie hebt.

Winter is doorgaans de periode waarin veel basistraining wordt gedaan. Wedstrijd-specifieke training komt meestal weer in het voorjaar. Het is echt geen ramp als je een keer te moe bent. Voel je niet schuldig als je een keer een training mist, daar ga je je namelijk alleen maar ellendiger door voelen. Geheimpje: geen enkele coach verwacht dat je 100% van je schema perfect uitvoert.

 

  1. Probeer eens andere tijdstippen uit voor je trainingen.

Het kan zijn dat je net als ik een ochtendmens bent. Het heeft mij enorm geholpen toen ik doordeweeks in de ochtend (voor werk) ging trainen. Natuurlijk waren dat geen trainingen van uren, maar met een uur eerder opstaan kun je al heel wat doen.

Daarnaast is het in de huidige situatie zo dat mensen nog steeds veel thuiswerken. Werkgevers gaan flexibeler met werktijden om dan dat ze een paar jaar geleden deden. Als je de vrijheid hebt: probeer overdag te gaan trainen. Dan heb je gelijk een verfrissende break van je werk. En daarbij pak je wat daglicht van buiten mee.

 

  1. Wees creatief, en plan van tevoren.

Neem standaard loopspullen of zwemspullen mee in je auto als je veel onderweg bent. Stel, je laatste afspraak is om 17u klaar: ga daar dan een rondje hardlopen voor je naar huis rijdt. Het gevaar is namelijk dat je na de afspraak naar huis rijdt, hongerig thuiskomt, op de bank ploft, gaat eten, en na het eten geen puf meer hebt om te trainen. (En neem natuurlijk ook wat kleins te eten mee voor direct na je rondje.) Extra voordeel: je ziet weer eens een andere omgeving.

Ook zwemmen kun je op meer plekken dan het bad bij je om de hoek. Ja, het kost iets meer tijd om uit te zoeken of er een zwembad in de buurt van je afspraak is, of op weg naar huis, maar je kunt er veel aan hebben.

 

  1. Probeer een daglichtlamp.

Als je echt last hebt van erg lage energie gedurende de hele winter, en ook somberheidsklachten ervaart, kan het zijn dat je – net als ik – een ‘seizoensafhankelijke depressie’ hebt.

Sinds ik met een daglichtlamp ben gaan werken ervaar ik minder klachten. Ik heb er één thuis, en eens in de zoveel tijd doe ik een ‘kuurtje’ van een week. Meestal begin december en begin februari. Ik merk na een paar dagen al dat ik weer meer energie heb en later op de dag frisser blijf, in plaats van echt moe worden tegen het einde van de middag.

 

  1. Houd je voeding in de gaten.

Een heel natuurlijke behoefte van mensen die minder energie hebben is het eten van koolhydraatrijke (lees: suikerrijke) voeding. Dit kan echter averechts werken. Als atleet heb je natuurlijk voldoende koolhydraten nodig, maar buiten trainingen om vooral de complexe (langzame). De pure suikers geven je even een kick in energie, maar zorgen daarna dat je suikerspiegel keldert, waardoor je nóg moeier wordt. Eet dus voldoende koolhydraten die voor langzame verbranding zorgen, en houd jezelf een beetje in toom wat betreft de snelle suikers.

 

Tot slot: De winterperiode is in verschillende opzichten een moeilijkere periode om in te trainen, zowel qua weer, als qua daglicht, als qua energieniveau. Zoek de weg van de minste weerstand. Blijf niet iets proberen wat niet lekker werkt en waar je keer op keer tegenaan hikt. Als je voor jezelf niet goed weet wat voor jou werkt: contact mij of vraag het je eigen coach. Wij kennen véél verschillende situaties van véél verschillende atleten, en er is absoluut een oplossing die voor jou goed werkt.

 

Heb je zelf goede ervaringen wat betreft het creatief oplossen van trainings-uitdagingen in de winter? Laat het me weten! Andere atleten kunnen hier zeker ook wat aan hebben.

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Wat te doen in het naseizoen?

In een jaar naar Ironman Maastricht

Challenge Kaiserwinkl-Walchsee: 2e W35-39!

Hoe ga je het beste om met tegenslagen in sport?

Het wedstrijdseizoen begint – hoe bereid je je mentaal voor?

Lente, hét moment om eens in je voedingsstrategie te duiken. 5 tips!